zaterdag, 15 juni 2024

Familiegraf

 

Het uit 1847 daterende familiegraf van de families Van Sonsbeeck en Van Voorst tot Voorst, in eigendom bij BV Landgoed Den Alerdinck II te Laag Zuthem, op het R.K. Kerkhof aan de Bisschop Willebrandlaan 62 te Zwolle, heeft een grondige restauratie ondergaan. Om lekkages tegen te gaan is opde grafkelder een nieuwe betonvloer aangebracht. De rollaag en de zes stenen zuilen rond het grafmonument zijn vernieuwd. De smeedijzeren ornamenten en kettingen hebben een onderhoudsbeurt ondergaan. De kruiszerk is gerestaureerd en de letters van de namen van de overledenen werden overgeschilderd. De zerk op de ingang van de grafkelder kon niet worden gered en is vernieuwd. 

Op de nieuwe ingangzerk zijn de familiewapens van de families Van Sonsbeeck en Van Voorst tot Voorst aangebracht. In 1875 trad Pauline van Sonsbeeck (1851 – 1922) namelijk in het huwelijk met Joan baron van Voorst tot Voorst (1851 – 1939), oud-gedeputeerde van Overijssel, die als enig familielid begraven ligt in een recentelijk opgeknapt graf op het oude kerkhof van het Zwitserse Lugano. 

Met het oog op toekomstige bijzettingen van leden van de familie Van Voorst tot Voorst, eigenaren van Landgoed Den Alerdinck II, zijn twee nieuwe zerken links en rechts van de kruiszerk toegevoegd. Het bestuur van het R.K. Kerkhofheeft het restauratieplan toegejuicht en ervoor gezorgd dat de stoffelijke resten van de overledenen door Voogt Graaftechniek te Maasdijk in samenwerking met de beheerder van het R.K. Kerkhof tijdelijk konden worden overgebracht naar een leegstaande grafkelder elders op het kerkhof. Onder de overledenen bevinden zich ondermeer Herman van Sonsbeeck (1796 – 1865), Minister van Buitenlandse Zaken en R.K. Erediensten in het eerste Kabinet Thorbecke en Roderic baron van Voorst tot Voorst (1917 – 1988), Kamerheer i.b.d. van H.M. de Koningin. 

De restauratie is uitgevoerd door Bouwonderneming Hoppen te Heino, de huisaannemer van het landgoed, in samenwerking met Steenhouwerij Beernink te Zwolle/Hattem en Mensink Siersmeedwerk te Lierderholthuis. Hun ambachtelijke werk heeft geleid tot een schitterend resultaat. De restauratie is op vrijdag 26 oktober 2012 afgesloten met een besloten dienst in de kapel op het kerkhof. Pastor H. de Vries van de Parochie Thomas a Kempis zegende de kisten. Vervolgens zijn de overledenen bijgezet in het familiegraf waarbij ook de gerestaureerde grafkelder werd gezegend. Daarna is de grafkelder afgesloten met de nieuwe ingangzerk.

Onder de rubriek “Foto-impressie” vindt u foto’s van het familiegraf.

Mocht u geïnteresseerd zijn in meer informatie over het R.K. Kerkhof te Zwolle, kijkt u dan op www.rkkerkhofzwolle.nl.

 

Copyright © 2017 BV Landgoed Den Alerdinck II All Rights Reserved. Design Vendel-Ict